Τετρακτίς στούντιο - Χειροποίητα επιτραπέζια παιχνίδια
Τετρακτίς στούντιο

Παιχνίδια του Κόσμου

Αρχική Μαθήματα Παρενθέσεις

Όταν ήμασταν παιδιά, στις… ήσυχες στιγμές μας καθόμασταν κάτω, χαράζαμε γραμμές στο χώμα και παίζαμε με πετραδάκια παιχνίδια που μας είχαν μάθει οι μεγάλοι. Με τον πιο άμεσο και φυσικό τρόπο κάναμε αυτό που έκαναν πάντα οι άνθρωποι από την αρχή της ιστορίας.
Όμως τα πιο «μαγικά» για μας ήταν δύο απίστευτα όμορφα επιτραπέζια παιχνίδια από πηλό, σε σχήματα που μπορεί να μην έμοιαζαν με τίποτα γνωστό αλλά ακτινοβολούσαν οικειότητα και ζεστασιά.
Αυτά που η γιαγιά μου φύλαγε προσεχτικά, σχεδόν ευλαβικά, και που οι στρογγυλεμένες γωνίες και τα ξεθωριασμένα χρώματά τους έδειχναν ότι έρχονταν από άλλες εποχές.

Με αυτές τις εικόνες στο μυαλό, πρόσφατα αποφάσισα να ασχοληθώ με τα παιχνίδια.
Ψάχνοντας, βρήκα σύντομα ότι εμείς οι άνθρωποι πάντα είχαμε το παιχνίδι ως ιδιαίτερη και αγαπημένη απασχόληση αλλά, το κυριότερο, ως τρόπο επικοινωνίας.

Από την αυγή του πολιτισμού, το παιχνίδι ενεργοποίησε τη φαντασία μας με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ένα πλήθος παιχνιδιών με όμορφες και ευρηματικές κατασκευές, με πολύπλοκους κανόνες.
Στην πορεία του χρόνου άλλα εξελίχτηκαν, άλλα χάθηκαν και άλλα αντικαταστάθηκαν από νέα.
Είναι ενδιαφέρον ότι σε κάθε πολιτισμό που υπήρξε σταθμός για την ιστορία μας, αναπτύχθηκαν ανάλογα και κάποια ιδιαίτερα παιχνίδια.

Έτσι, από τις αρχαιολογικές ανασκαφές έγιναν γνωστά ξεχασμένα αρχαία παιχνίδια που είναι οι πρόγονοι των σημερινών.
Κάποια από αυτά είναι σε περίοπτη θέση στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου αλλά ακόμα πιο ξεχωριστή είναι η θέση που έχουν στην καρδιά και στην φαντασία μας.

Άρχισα να φτιάχνω παιχνίδια με πηλό και σύντομα ένοιωσα τη «μαγική ενέργεια»  που εκπέμπουν, σαν ζωντανές οντότητες με ιδιαίτερες προσωπικότητες που ζουν μαζί μας, απαιτούν να τα προσέξουμε και μας προκαλούν να ασχοληθούμε μαζί τους και να διασκεδάσουμε. Αλλάζουν διάθεση με το φως και τις σκιές, γίνονται πιο παιχνιδιάρικα ή πιο σοβαρά, μεγαλώνουν μαζί μας και, με τα χρόνια, αλλάζουν όψη.  Γίνονται σοφότερα!

Σελίδα « < 1 2 3 > »
© 2018 ΤΕΤΡΑΚΤΙΣ studioΑΡΧΙΚΗΠΑΙΧΝΙΔΙΑΚΡΟΥΣΤΑΚΕΡΑΜΙΚΑΠΑΡΕΝΘΕΣΕΙΣΜΑΘΗΜΑΤΑΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣΤΟΠΟΘΕΣΙΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
000672643 ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ